Воронежский Институт Психологии

12.02.2016 12:53

Продукты, снижающие социофобию

Социофобия. Практическая психология. Новости. Воронежский институт психологии

Новости практической психологии

Какие продукты помогают невротикам? Что нужно делать, чтобы снизить тревожность в социальных ситуациях?

Новое исследование показало, что люди, склонные к тревожности в социальных ситуациях, меньше страдают от социофобии, если употребляют больше ферментированных продуктов и сочетают диету с физической нагрузкой.

К ферментированным продуктам, являющимся неотъемлемой частью западной диеты, относятся молоко, сыр, йогурт и хлеб. Они обычно содержат очень полезные пробиотики. Профессор Мэтью Хилмайер, один из авторов исследования, говорит: «Видимо, пробиотики в ферментированных продуктах улучшают микрофлору кишечника, а это, в свою очередь, снижает уровень тревожности в социальных ситуациях. Я думаю, это просто захватывающе, что микрофлора кишечника влияет на сознание человека».  

В ходе исследования ученые опросили  около 700 молодых людей, чтобы проследить, что они ели в течение месяца. Учитывалось, насколько здоровым было питание тестируемых, и какой была их физическая нагрузка.  Доктор ДеВильдер объяснил результаты: «Основным открытием было то, что у людей, употребляющих большее количество ферментированных продуктов, снизилась тревожность в социальных ситуациях. Это было определено при социальных интеракциях людей, страдающих  невротизмом. Результаты показывают, что влияние ферментированных продуктов  было заметнее у людей с высоким показателем невротизма».

Также, данное исследование показало, что чем больше физическая нагрузка, тем ниже уровень социофобии. Ученые планируют провести эксперимент, подкрепляющий результаты исследования.

Доктор ДеВильдер говорит: «Предшествующие эксперименты над подопытными животными и исследования тревожности и депрессивности у людей также доказывают существование здесь определённого каузативного механизма. Принимая во внимание сходные результаты и позднейших экспериментов, мы пришли к выводу, что более традиционные методы терапии (такие как лекарства, психотерапия или их сочетание) можно дополнить ферментированными продуктами, изменениями режима питания и физическими упражнениями».


The Everyday Foods Which Reduce Social Anxiety

Перевод статьи:
Dr Jeremy Dean
The Everyday Foods Which Reduce Social Anxiety
PsyBlog, June, 13, 2015.

People who are particularly neurotic may benefit from this group of common foods — plus exercise. People who eat more fermented foods have lower social anxiety, a new study finds. The benefit is particularly noticeable amongst people who are highly neurotic.

Neurotic people are prone to anxiety. Fermented foods that are a regular part of the Western diet include milk, cheese, yoghurt and bread. They typically contain probiotics, which are likely behind the benefit.

Professor Matthew Hilimire, one of the study’s authors, said: “It is likely that the probiotics in the fermented foods are favorably changing the environment in the gut, and changes in the gut in turn influence social anxiety. I think that it is absolutely fascinating that the microorganisms in your gut can influence your mind.”

The study asked around 700 young adults to keep track of what they ate over a month. The researchers controlled for how much exercise people did and how healthily they ate.

Dr DeVylder explained the results: “The main finding was that individuals who had consumed more fermented foods had reduced social anxiety but that was qualified by an interaction by neuroticism. What that means is that that relationship was strongest amongst people that were high in neuroticism.”

The study also found that the more exercise people did, the lower their social anxiety.

The researchers are planning an experiment to back up the results of this survey.

Dr DeVylder said: “However, if we rely on the animal models that have come before us and the human experimental work that has come before us in other anxiety and depression studies, it does seem that there is a causative mechanism.

Assuming similar findings in the experimental follow-up, what it would suggest is that you could augment more traditional therapies (like medications, psychotherapy or a combination of the two) with fermented foods — dietary changes — and exercise, as well.

Dr Jordan DeVylder, another of the study’s authors, said:

“This study shows that young adults who are prone towards anxiety report less social anxiety if they frequently consume fermented foods with probiotics.

These initial results highlight the possibility that social anxiety may be alleviated through low-risk nutritional interventions, although further research is needed to determine whether increasing probiotic consumption directly causes a reduction in social anxiety.”


The study is to be published in the journal Psychiatry Research (Hilimire et al., 2015)


Исследование, на которое ссылается автор статьи:

Matthew R. Hilimire, Jordan E. DeVylder, Catherine A. Forestell
Fermented foods, neuroticism, and social anxiety: An interaction model
Psychiatry Research, August 15, 2015Volume 228, Issue 2, Pages 203–208.

Abstract

Animal models and clinical trials in humans suggest that probiotics can have an anxiolytic effect. However, no studies have examined the relationship between probiotics and social anxiety. Here we employ a cross-sectional approach to determine whether consumption of fermented foods likely to contain probiotics interacts with neuroticism to predict social anxiety symptoms. A sample of young adults (N=710, 445 female) completed self-report measures of fermented food consumption, neuroticism, and social anxiety. An interaction model, controlling for demographics, general consumption of healthful foods, and exercise frequency, showed that exercise frequency, neuroticism, and fermented food consumption significantly and independently predicted social anxiety. Moreover, fermented food consumption also interacted with neuroticism in predicting social anxiety. Specifically, for those high in neuroticism, higher frequency of fermented food consumption was associated with fewer symptoms of social anxiety. Taken together with previous studies, the results suggest that fermented foods that contain probiotics may have a protective effect against social anxiety symptoms for those at higher genetic risk, as indexed by trait neuroticism. While additional research is necessary to determine the direction of causality, these results suggest that consumption of fermented foods that contain probiotics may serve as a low-risk intervention for reducing social anxiety.

Keywords:

Probiotic, Neuroticism, Social anxiety disorder, Social phobia, Exercise.


Звоните в Институт Практической Психологии

Психология Воронеж. Набор на обучение

Мы в соцсетях

Мы Вконтакте
ВИППиПБ в Одноклассниках


Переходя на сайт вы соглашаетесь на получение ваших персональных данных счетчиками сайта.

Вход на внутренний портал

вход на внутренний портал для сотрудников и слушателей института

Новости практической психологии. Рассылка

Безопасность бизнеса

© 2009-2024 Воронежский Институт Практической Психологии и Психологии Бизнеса